Koło kulinarne

Zajęcia koła kulinarnego przeznaczone są dla wychowanków AMOW. Wychowankowie poznając zasady zdrowego żywienia oraz zagrożenia wynikające  z niewłaściwego doboru składników i posiłków, podejmować będą przemyślane decyzje, co do wyboru artykułów spożywczych. Realizacja planu koła kulinarnego pomoże, również, poznać i stosować w życiu codziennym podstawowe zasady żywieniowe dotyczące jakości  i ilości spożywanych pokarmów, a także poznać zagrożenia wynikające ze stosowania niewłaściwej diety. Plan pracy koła przewiduje zajęcia praktyczne podczas, których wychowankowie zastosują poznaną wiedzę zgodnie z zasadami higieny i savoir- vivre, zaplanują i przygotują posiłki.

Głównym celem zajęć jest zainteresowanie wychowanków kulinariami jako pożytecznymi umiejętnościami wykorzystywanymi w życiu codziennym; jak również jako formą spędzania czasu wolnego mogącą rozwinąć się w interesujące hobby.